Compost in Plukbos

Tien bodemonderzoeken bevestigen dat de bodem van Plukbos schoon is, maar te weinig organisch materiaal bevat. Organisch materiaal, zoals gecomposteerd groente-, fruit- en tuinresten (GFT), verbetert het bodemleven. Ook vocht wordt beter vastgehouden waardoor we de opbrengst verhogen. 

Minder afval is beter ook voor het rentmeesterschap over Aarde, dus Plukbos biedt verschillende manieren om GFT-afval in te leveren. Voor deelname is aanmelden nodig. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Sluit je aan op onze drie afvalstromen door uw naam postcode en gsm nummer naar mailto: plukbos@hotmail.com. te sturen. 

Composteren moet je leren, want er zijn kleine uitzonderingen met grote gevolgen. Niet al het GFT afval is welkom. We composteren überhaupt géén woekerplanten, kattebakgrind, snijbloemen, bananen- en citrusschillen of niet biologische aardappelen. Deze bevatten te veel schadelijke stoffen voor ons ecosysteem.

KLIK HIER VOOR AANMELDEN

1. Snoeiafval

Tuinonderhoud levert vaak veel blad, takken en aarde op. Snoeiafval van maximaal 30 cm lang kan direct op onze composthoop. Keukenafval en zaden liever niet. Bepaalde planten zoals Japanse Duizendknoop, brandnetel en klimop zijn ook ongewenst. Bij Plukbos zijn kruiwagens, snoeischaren en harken beschikbaar om het werk makkelijker te maken!

2. Schillen

Via het Van Afval Naar Oogst-project kunnen keukenresten zoals groente- en fruitschillen in de tumblers worden gecomposteerd. Er mag géén gekookt of bewerkt voedsel, brood, aardappelschillen of advocado pitten in. Bij Plukbos zijn papieren zakken en keukenbakken beschikbaar voor het verzamelen van schillen. Je neemt deel aan een action research, dus weeg de schillen bij het inleveren en noteer het gewicht in het schrift of op de de website. Naast de schillen moet evenveel zaagsel aan de tumbler toegevoegd worden, dat ligt in de kist ernaast. Sluit de tumbler en geef hem een draai. Vergeet niet wat kruiden of thee voor thuis te plukken!
Gewicht doorgeven: https://impact.afvalnaaroogst.nl/weeglijst/toevoegen/

 

  1. Bokashi

    Bokashi is een fermentatietechniek waarbij keukenafval, verrijkt met een handjevol speciale granen (‘bran’ en ‘starter’), omgezet wordt in hoogwaardige compost. Voeg dagelijks keukenafval toe aan de bokashi-emmer en strooi er bran over. Als de emmer vol is, moet hij nog een maandje rusten. Daarna kan de inhoud in een van de bokashi-kliko’s aan de Grote Wittenburgerstraat. Deze kliko’s moeten goed afgesloten blijven om stankoverlast te voorkomen. Regelmatig worden bokashi-sets verloot, en bij Odin zijn ze te koop. Wist je dat Artis soms olifantendrollen doneert voor extra fermentatie?

HELP!

Composteren is redelijk eenvoudig, maar vraagt aandacht in een stedelijke omgeving. Extra hulp bij het beheer is gewenst! plukbos@hotmail.com

AANMELDEN COMPOST OF ALS HULP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies. Sorry hoor