Wat vooraf ging…

Voor de tweede keer in 5 jaar moesten de 3 Ginko bomen worden vervangen op het hondenpoep-veldje tussen de in 1996 gerealiseerde appartementen flats op Wittenburg. Ze waren gestorven van droogte en door vandalisme. Het veld was in totaal onbruik. In de wijk was weinig groen, het voelde als een betonjungle. Het marine terrein was nog verboden gebied en het dichtstbijzijnde groen was het Oosterpark wat in een eindeloze verbouwing was beland.

In 2014 werd kersverse Wittenburger Has Cornelissen getipt door buurtgenoot Thelma Neleman: Er moest nog een uitvoering worden gegeven aan toegezegde herplanting na een bomenvernietiging voor de realisatie van het Funenpark. Er werd een voorstel voor 10 bomen ingediend en geaccordeerd. Hierna bleef het lange tijd stil.

Op 26 januari 2018 om 19:15 kwam de 17 jarigeMohammed Bouchicki te overlijden bij een laffe afrekening in de grote speeltuin. 2 andere onschuldige buurtbewoners raakten gewond. De moord op de vrijwillige jongerenwerker was voor de buurt en de gemeente de druppel na een lange reeks schietincidenten.  (https://www.parool.nl/nieuws/jongen-17-doodgeschoten-in-wijkcentrum-wittenburg~b8e885f8/)

Na overleg met enkele lokale initiatiefnemers werd een lijst met duurzame verbeterpunten aangeleverd voor de eilanden bij de gemeente. De punten op de lijst zijn serieus opgepakt wat de Oostelijke Eilanden tot een aanzienlijk prettigere leefomgeving heeft gemaakt.

Één van de verbeterpunten was een groenplan voor de wijk. Groen heeft een bewezen gunstig effect tegen criminaliteit https://www.mieras.nl/schrijven/beetje-natuur/. En masse werden geveltuinen, plantebakken en regentonnen aangevraagd en er kwamen groen coördinatoren om de vele uiteenlopende initiatieven te begeleiden.

Het herbeplantingsplan voor het voormalige hondenpoepveld werd afgestoft en verbeterd: niet alleen lage bloesembomen; maar vooral nuttige planten om nog meer de verbinding te onderstrepen. In een aantal bewonersbijeenkomsten zijn de plannen gepresenteerd en geschaafd: behoud het zonlicht in de tuinen, behoud de rust, met meer groen en mooie spullen.

Bovenaanzicht onthulling 3 aug 2018

In de kurkdroge zomer van 2018 onthulde Femke Halsema het Plukbos bord gemaakt door Jim Mardson. Van het eerste budget was ook een waterpomp aangeschaft waarmee grachtenwater over het perceel werd verspreid om het gras wat kleur te geven. Een dure les, want het veld heeft bijna een jaar moeten bijkomen van het veel te zoute grachtenwater. Een proefje leerde dat er op het moment van besproeiing maar liefst 7 gram zout in een liter grachtenwater gracht zat! Mevrouw Halsema maakte dan ook haast met het plaatsen van onderwater bubbelschermen op meerdere locaties. Voor actuele zoutwatergehaltes: https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/zouten/(massa)Concentratie___20chloride___20in___20Oppervlaktewater___20mg___2Fl

De eerste Boom, een forse Cordia Kersenboom, werd feestelijk gepland, en het besproeingsprobleem werd voortvarend opgelost door een eigen wateraansluiting van Waternet.

Plaatsing putkast voor water

Al snel volgde 10 andere fruit en notenbomen, gevolgd door 30 bessenstruiken en wat stevige kruiden. Steeds meer buurtbewoners sloten zich aan bij de facebook en mailinglijst. Het perceel kreeg een gebruikersovereenkomst ondertekend door 10 medebewoners. Op de tuindagen ontmoeten buren elkaar vaak voor het eerst. Tezamen realiseerden we compost, een tijdelijke opslag, regenwateropvang, plantondersteuners en palletbakken tot plantenbakken. Dankzij maandelijkse onderhoudsdagen vergroten en verdelen de natuurlijke rijkdom die het perceel ons biedt.

 

Dankzij subsidiewedstrijd Centrum begroot konden verdere stappen worden ondernomen zoals deze website, een koude kas, een informatiebord, een vereniging, een bodemonderzoek en ook educatieprojecten voor jong & oud. Omdat er klimaatdoelen werden gehaald en omdat Plukbos zo een maatschappelijke rol speelt kreeg het na jaren van ontwikkelen een coördinerend groenwerker maatschappelijk aanbesteed waarmee toekomstige plannen kunnen worden uitgewerkt.

De toekomstdromen behelsen een verhoogde oogst, meer buurttuinen, meer educatieve projecten, een permanente opslag en een gezonde financiële basis waarop Plukbos verder kan groeien en verbinden zodat de hele wijk er een graantje van mee kan plukken.