Bodemonderzoek

2021 was het eerste jaar waarop er in het plukbos op de volle grond diverse eenjarige gewassen zijn geteeld. Omdat Wittenburg van oudsher bekend staat om het aardappeloproer, zijn er dit jaar meerdere zakken aardappels gepoot die zich goed ontwikkelen. Kunnen we de oogst van deze planten nou wel of wel of niet eten van de volle grond? Dankzij centrum begroot 2020 is financiële ondersteuning ontvangen waarmee deze vraag is beantwoord op basis van getuigenissen en chemische analyse.

De vele bronnen zijn samengebracht in een uitvoerige rapportage die net als diverse bijlagen kan worden nagelezen.

 

Samenvatting rapportage Groetentuin: 

Omdat de eilanden door de eeuwen heen veel industrie hebben gekend willen de plukboswachters graag zeker weten dat de gewassen veilig zijn voor consumptie. Bij de aanleg is verzekerd dat er geen gif in de grond zit. Voor de vruchten aan de bomen en struiken was dit voldoende informatie. Echter voor de teelt van knolgewassen en bladgroente komt het antwoord op deze vraag nauw. Het feit dat hiervoor in eerste instantie geen medewerking door de gemeente werd verleend aan verder onderzoek stelde niet gerust, ook gesprekken met oorspronkelijke Wittenburgers over de sanering en de voormalige industrie die zij zich nog konden herinneren gaven onvoldoende houvast. De gifgrond op de eilanden bleek bovendien een bron van protest te zijn geweest in de jaren 90. Zelfs overheidsinstantie omgevingsdienst raadde af om überhaupt iets te verbouwen ivm verhoogde waarden zware metalen en PAK’s in de nabije omgeving. De zoekterm was dankzij alle verstrekte informatie voldoende verkleind om tot zinnige chemische analyses te komen met als uitkomst:

De zandgrond van het plukbos kan wat meer organisch materiaal gebruiken en de bovenste 60 centimeter zijn schoon voor het verbouwen van gewassen voor menselijke consumptie.

Smakelijk eten!

 

Rapportage Groetentuin Bodemonderzoek Plukbos-gecomprimeerd

grondwateronderzoek 2018 Wittenburg-gecomprimeerd

2021-246 Jacob Burggraafstraat 46 Amsterdam

bemestingsWijzer Eurofins 8981558 Plukbos-gecomprimeerd

Bodemrapportage_makelaar_Jacob_Burggraafstraat_22___te_Amsterdam_2021032501572367

Omgevingsdienst Zaak 10200714 Bodemkwaliteit Wittenburg Amsterdam

mail gebiedsmakelaar 2018

 

2 reacties op “Bodemonderzoek

  1. Maartje zegt:

    Hallo Has,
    Als er wat meer info dwz documentatie is, zou ik dat op prijs stellen, over heel Wittenburg graag.

  2. Has zegt:

    Beste Maartje,
    Leuk dat je er om vraagt. De bijlagen zijn zojuist geupload. Volgens mij zoek je de bodemrapportage. Succes!

Reacties zijn gesloten.

Wij gebruiken cookies. Sorry hoor