Kerst-bnb

Er zijn weinig zaken minder duurzaam dan het omzagen van een kerstboom om deze in een maand tijd te laten verdrogen in huis om deze vervolgens in de hens te steken. Een alternatief kan zijn om een kunststof kerstboom te plaatsen. Dan mist niet alleen de dennengeur, maar ook kunststof geeft een footprint. Plukbos biedt nu een uitgelezen kans om met een negatieve footprint de oud Germaanse traditie van een geurende kerstboom voort te zetten!

Ook voor kerstbomen met wortels is het in huis halen en verplaatsen erg zwaar. De kerstbomen krijgen hierdoor uiteindelijk een ‘karakteristiek uiterlijk’. Sommige mensen vinden dit uitgesproken lelijk. Het heeft dan ook tot discussie geleid of we in het Plukbos wel een kerstbomen asiel moeten willen. Omdat de kerstbomen nuttig zijn voor uw kerstgevoel passen ze in ons beplantingsschema van nuttige soorten. Door kerstbomen bij ons in het kerstbomen hotel te laten overzomeren verhogen we daarnaast de biodiversiteit van het Plukbos. De boompjes geven de gewassen een bescherming tegen wind èn ze zijn een wapen tegen hittestress in de zomer. Bovenal biedt de jaarlijkse uitgifte (rond 6 dec) en inname (rond Driekoningen) twee verbindende momenten. 

Kerst Boom en Bak, Kerst-BNB, lijkt ons een toepasselijke Amsterdamse term. We gaan klein beginnen: in 2022 plaatsen we maximaal 10 kerstbomen. We hopen hiervan te leren, zodat we in de toekomst kunnen uitbreiden. We zamelen in onder het genot van een bescheiden nieuwjaarsborrel op donderdag 6 januari in het Plukbos tussen 12:00 en 16:00u. Mocht deze datum of tijd u niet schikken: u kunt uw boom na contact evt. ook op een ander tijdstip bezorgen. In voorkomende gevallen kunnen we uw boom zelfs ophalen met onze bakfiets. 

Uiteraard kunnen we alleen kerstbomen die in de pot zijn opgekweekt in het Plukbos kwijt. We plaatsen de bomen met pot en al in onze zanderige grond aan de schaduwrijke zuidzijde en zullen de boom gedurende het hele jaar verzorgen. Er zijn veel praktijkvoorbeelden van overzomerende kerstbomen die mislukken. Alleen de sterkste bomen overleven. De huidige eigenaren hebben de belangrijke taak om goed voor de boom te zorgen. Bij de inname moeten we al streng zijn: bomen met een te lichte kluit nemen we niet in. 

 

Belangrijke verzorgingstips: 

  1. Zet uw boom in een bak, en geef uw boom dagelijks ongeveer 2 liter water. De grond moet continu nat voelen.
  2. Voor de duidelijkheid: ca. 2 liter water per dag!
  3. Houd de kluit weg bij vloerverwarming, en liefst ook op enige afstand van de radiator.
  4. Laat de boom -indien mogelijk- acclimatiseren aan het grote verschil tussen de binnen en buitentemperatuur.
  5. Ga niet zelf snoeien.
  6. Geen engelenhaar of kunstsneeuw.

Bij het inleveren krijgt de boom een tag: een uniek nummer dat we koppelen aan een nog te bouwen administratiesysteem. Hierdoor kan uw boom desgewenst volgend jaar weer door u worden gereserveerd, en hierdoor kunt u hem het hele jaar bezoeken. 

We streven ernaar om in de toekomst aan meer kerstbomen een BNB te bieden. We werken toe naar een betaalsysteem met statiegeld en kosten voor het ophalen om het project kostendekkend te krijgen. Als u niet bereid bent om een jaarlijkse bijdrage voor uw kerstboom te doen, is een kunststof boom wellicht een betere optie… 

2 reacties op “Kerst-bnb

Reacties zijn gesloten.

Wij gebruiken cookies. Sorry hoor